vrijdag 11 januari 2013

EXOTISCHE KRUIDEN. ( DEEL 10 )

KERRIE of CURRY.

Kerrie is een specerij afkomstig uit India en is het poeder van de gemalen wortel van de kurkuma plant.
Het vermeerderen van de plant kan door het scheuren van de wortel scheuten.
Het woord kerrie is afkomstig uit de taal van de Tamils; het woord kari.


De kleur van het poeder is oranje-geel zoals die van de wortel.


Om de poeder op smaak te maken wordt deze gemengd met gemalen peper, gemberwortel, korianderzaad en kruidnagels.
Afhankelijk van het gebruik van gewone peperkorrels of rode pepers zal ook de kleur van het kerriepoeder roden van kleur zijn. Hoe roder de kleur hoe heter het kerrie gerecht.

Het is een specerij wat veel in de Indiase keuken wordt gebruikt. Kerrie wordt veel gebruikt in sauzen met kip, vlees en vis met daaraan toegevoegde groenten. Er wordt dan meestal rijst bij gegeten.
Men kent ook de pittige kerrie soepen.

Sommige kerrie gerechten zijn zo heet, dat zelfs de vliegen er vanaf blijven willen ze hun pootjes niet verbranden! 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen